Amerikan Road Trip -selviytymisopas

Amerikan Road Trip -selviytymisopas

Palataan hetkeksi vielä Amerikkaan, sillä päätimme koota kasaan pienen Amerikan road trip -selviytymisoppaan. Matkan aikana meille eteen tuli paljon asioita, jotka olisi ollut hyvä tietää jo ennen lähtöä. Toivommekin, että näistä vinkeistä olisi apua muille samanlaista matkaa suunnitteleville. Emme kuitenkaan kuvittele olevamme mitään amerikka-eksperttejä, joten selviytymisoppaasta voi puuttua jotain hyvinkin oleellista. Vinkkaa ihmeessä kommentteihin jos mieleesi tulee hyviä neuvoja 🙂 Huom. Olemme ajaneet ainoastaan länsirannikolla (Washington, Oregon, Kalifornia ja Nevada), joten osa alla olevista vinkeistä voi koskea vain kyseisiä osavaltioita.

Autonvuokraus

Auto kannattaa vuokrata etukäteen Suomesta käsin. Mitä aikaisemmin auton vuokraa, sitä edullisemmin sen saa. Me hommasimme auton niin lähellä matka-ajankohtaa, että jouduimme maksamaan vuokraa parisataa euroa enemmän kuin jos olisimme vuokranneet sen kuukausia ennen matkaa. Kaikkiaan auton kuukauden vuokralle tuli hintaa 850 € + 250 € jättömaksu (palautus toiseen kaupunkiin) eli 1100€.

Autovuokraamoita on kymmenittäin, mm. Alamo, National, Budget, Hertz, Avis, Dollar, Thrifty. Autovuokraamojen omien sivujen lisäksi kannattaa vertailla hintoja eri portaaleista kuten kayak.com, rentalcars.com, ebookers.com ja supersaver.fi. Me saimme lopulta auton edullisimmin Nationalilta, mutta rentalcars.com* -sivujen kautta. Kun auton vuokrasi Nationalilta sai siihen automaattisesti vakuutuspaketin, joka sisälsi kaikki tarpeelliset vakuutukset (kolari- ja varkausvakuutus, kolmannen osapuolen vastuuvakuutus, ylimääräinen kolmannen osapuolen vastuuvakuutus ja vakuutus alivakuutettua kuljettajaa vastaan). Muita ylimääräisiä vakuutuksia kuten tienvarsipalvelua tai vapaaehtoista henkivakuutusta emme ottaneet. Meillä oli oma henkivakuutus voimassa matkavakuutuksen kautta. Kannattaa selvittää tarkkaan ennen lähtöä mitä kaikkia vakuutuksia tarvitsee, ettei osta suotta ylimääräisiä, joita autovuokraamot kauppaavat mielellään paikan päällä.

Jos ei ole aivan pakko, ei kannata ottaa halvinta mahdollista automallia. Me ajattelimme säästää autonvuokrassa ja valitsimme economy-luokan eli edullisimman auton ja siitä puuttui kaikkia elämää helpottavia toimintoja kuten keskuslukitus ja sähköikkunat. Mikä oleellisinta, auton tehot eivät meinanneet riittää vuoristoteillä ja huomasimmekin välillä olevamme muiden tientukkona.

* Olimme niin tyytyväisiä rentalcars.comilta saamaamme autodiiliin, että otimme yritykseen yhteyttä syksyn 2014 roadtrippiä suunnitellessamme ja ehdotimme heille yhteistyötä. Mikäli vuokraat auton yllä olevan linkin tai viereisen mainoksen kautta, kerrytät matkakassaamme muutamalla eurolla ja saat matkatarinoita vastineeksi 😉

 

Ajaminen Amerikassa

Yhdysvalloissa ajaessa kannattaa huomioida, että osa liikennesäännöistä on erilaisia Suomeen verrattuna.

 • Yhdysvalloissa saa kääntyä punaisilla valoilla oikealle, mikäli sitä ei erikseen kielletä kyltillä ”No right turn on red”. Oikealle kääntyvien tulee kuitenkin ensin pysähtyä ja väistää muuta liikennettä. Poikkeuksen tekee New York, jossa tämä käytäntö on lailla kielletty.
 • Kärkikolmioiden sijaan amerikkalaiset käyttävät paljon STOP-merkkejä. Suomen tasa-arvoista risteystä vastaa neljän STOP-merkin risteys. Kun Suomessa väistetään oikealta tulevaa, täytyy Amerikassa kaikkien autojen pysähtyä ja se, joka ensimmäisenä saapui risteykseen saa myös jatkaa matkaa ensimmäisenä. Meillä tämä pieni, mutta tärkeä ero oli jäänyt lukematta ja se aiheutti alkuun pientä sekaannusta. Kun säännön sisäisti, huomasimme miten joustavaksi se tekee liikenteen.
 • Joidenkin teiden keskellä on yksi ylimääräinen kaista, joka on merkitty keltaisin sulkuviivoin. Kaistalle ryhmittäydytään kun halutaan kääntyä vasemmalle. Kaistasta erikoisen tekee se, että samaa kaistaa käyttävät myös vasemmalle kääntyvät vastaantulijat.
 • Jos tien reunaan on pysähtynyt koulubussi joka vilkuttaa valoja, ei sitä saa ohittaa. Tämän kiellon säännön noudattamatta jättämisestä voi saada todella tuntuvat sakot.
 • Amerikkalaiset ovat muutenkin kovia sakottamaan. Muun muassa Kaliforniassa roskauksesta voi saada 1000 dollarin sakot ja tietyömaa-alueella ylinopeudesta annetaan tuplalasku. Meitä varoiteltiin, että maantiepoliisit pysäyttävät pienistäkin ylinopeuksista ja lähes poikkeuksetta antavat sakon.
 • Osavaltioiden välillä ajotyyleissä oli suuria eroja. Washingtonin ja Oregonin osavaltioissa autoilijat noudattivat liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia täsmällisesti. Toisin kuin Kaliforniassa, jossa tapana näytti olevan ajaa ylinopeutta vähintään 10–20 mailia tunnissa. Poliisi ei kuitenkaan tästä tavasta liiemmin välittänyt, sillä tien poskessa oli vähän väliä joku pysäytettynä.
 • Moottoritiet eivät ole sen kummempia kuin Suomessakaan, mitä nyt kaistoja on välillä kahdeksan yhteen suuntaan. Aivan oikeassa reunassa on ns. mummokaista, jolla ajetaan hitainta vauhtia. ”Mummokaistan” huonona puolena on se, että moottoritielle liittyville autoille täytyy antaa tilaa. Lisäksi kaista muuttuu usein ”exit only” –kaistaksi, joka vie pois moottoritieltä. Mikäli vasemman puoleinen kaista on merkattu ”car pool”-kyltillä ja/tai tiehen maalatulla salmiakkikuviolla, on se tarkoitettu kimppakyytikaistaksi jolla saa ajaa autot joissa on vähintään 2 matkustajaa. Aluksi moottoriteillä ajaminen oli hiuksia nostattava kokemus, sillä vauhti oli kova, autojen turvavälit minimaaliset ja kaistat paikoitellen todella kapeita.
 • Kaistan vaihtaminen Yhdysvalloissa on helppoa. Suomessahan vilkku täytyy laittaa hyvissä ajoin päälle ja toivoa, että joku päästää sinut haluamallesi kaistalle. Yhdysvalloissa vilkku laitetaan päälle ja siirrytään saman tien toiselle kaistalle. Jos jää vilkuttelemaan ja odottamaan sopivaa tilaa, voi kanssa-autoilijoilta saada kummeksuvia katseita.
 • Navigaattori on välttämättömyys. Vuokra-autoissa gps:n vuokrat ovat todella kalliita, joten voi olla edullisempaa ostaa oma (mm. Target-kauppaketju myy niitä todella edullisesti). Meillä oli käytössä Navigon ohjelma iPhonelle, joka toimi hyvin. Kannattaa vaan muistaa ostaa puhelimeen autolaturi, sillä ainakin iPhonen akku loppuu tunnissa parissa.

Yleisesti voisi sanoa, että Amerikassa tiet ovat hyvässä kunnossa ja opasteet ovat selkeitä. Ajaminen on helppoa ja liikenne joustavaa. Tuntui, että tietynlainen itsekäs ajotapa ja ”road rage” puuttuivat kokonaan.

Innokas kartturi

Innokas kartturi

 

Moottoriteiden vastapainoksi on kiva ajella hiljaisia teitä

Moottoriteiden vastapainoksi oli kiva ajella hiljaisia teitä

 

Parkkeeraus

Pienissä kaupungeissa parkkipaikan löytäminen ei ole ongelma ja parkkeeraaminen on pääasiassa ilmaista. Myös kaikissa motelleissa on oma parkkipaikka, joka kuuluu huoneen hintaan. Isommissa kaupungeissa taas amerikkalaisten sanonta näytti käyvän toteen: ”tosirakkaus on helpompi löytää kuin parkkipaikka suuresta kaupungista”. Parkkipaikkoja kyllä löytyi, mutta ilmaisia tai edullisia ei. Esimerkiksi Seattlessa ja San Franciscossa parkkeeraaminen oli järkyttävän kallista, jopa 6€ / 30 minuuttia. Parkkihalleista saattoi löytää koko päivän parkkitarjouksia, mutta nekin maksoivat järjestään lähes 15€/päivä. Osa halleista on valet-parkkihalleja, joissa auto jätetään henkilökunnalle, joka parkkeeraa sen puolestasi. Parkkeeraajaa täytyy muistaa tipata 2-5 dollarilla. Kadunvarsipysäköinti on halleja ja parkkipaikkoja edullisempaa, mutta sen kanssa saa olla tarkkana. Tienvarsipaikat on merkitty eri värein ja väristä riippuen ne on tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin:

 • punainen: pysäköinti ja pysähtyminen aina kielletty
 • valkoinen: lyhytaikainen pysähtyminen sallittu. Esim. jonkun kyytiin ottaminen, mutta kuljettaja ei saa poistua autosta.
 • keltainen: nopea tavarantoimitus
 • vihreä: lyhytaikainen pysäköinti, yleensä 15–30 minuuttia (aika ilmoitettu kyltissä)
 • sininen: invalidipysäköinti
 • harmaa (ei maalattu): vapaa pysäköinti, mutta yleensä maksullinen

Tankkaaminen

Tankkaaminen ei käytännössä eroa mitenkään Suomesta, mutta alla muutama havainto.

 • Autoihin voi surutta tankata edullisinta 87 oktaavista bensaa (ellei autovuokraamo muuta sano). Gallona bensaa (3,785 litraa) maksaa 3,5–4,40 dollaria.
 • Kuten Suomessa myös Amerikassa auto tankataan itse. Poikkeuksen tekee Oregonin osavaltio, jossa se on lailla kielletty. Siellä huoltamohenkilökunta tankkaa auton ja ottaa samalla maksun.
 • Me huomasimme, että suomalaiset luottokortit eivät aina toimineet maksuautomaateissa, mutta maksu onnistui kyllä huoltoaseman sisällä. Automaatti kysyi usein ”zip”-koodia, johon kannattaa kokeilla mitä tahansa viisinumeroista numerosarjaa. Meillä toimi hyvin 99999.

Yöpyminen

Suurin kulu Yhdysvalloissa meillä oli ehdottomasti majoitus ja pääasiassa maksoimme yöpymisestä 50–90 dollaria/yö (40-70€). Autolla liikkuville helpoin majoitusmuoto ovat motellit, koska niitä on paljon ja parkkipaikka on aina saatavilla. Hostelleja on vähän ja esim. New Yorkissa ne olivat yllättävän kalliita. Tämän vuoksi suosimme aina kun mahdollista, etenkin isoissa kaupungeissa, airbnb:n kautta vuokrattuja asuntoja. Hotellissa yövyimme ainoastaan Vegasissa, koska siellä hotellien hinnat olivat muuta maata edullisemmat.

Yhdysvallat kärsii tunnetusti ludeongelmasta (bed bugs) ja ne eivät ole pelkästään halpojen majapaikkojen vitsaus vaan etenkin New Yorkissa näitä ärsyttäviä ötököitä löytyy myös 5 tähden hotelleista ja vaatekaupoista. Jos joku ei ole luteisiin törmännyt ovat ne pieniä silmin havaittavia verenimijöitä, jotka majailevat mm. patjassa, huonekaluissa ja lattialistoissa. Luteiden puremat kutiavat viikkokausia perkeleesti ja jos ne tulevat rinkan mukana oman kotiin, on niistä lähes mahdotonta päästä eroon. Me yritimme vältellä luteita tekemällä ns. bed bug –testin. Jos tiesimme etukäteen hotellin jonne aioimme majoittua googlasimme hotelin nimen ja sanat ”beg bugs”. Sillä selviää aika nopeasti onko hotellissa tehty ludelöytöjä. Paikan päällä tsekkasimme vielä lakanan ja patjan veritahrojen, luteiden ulosteiden (mustia tahroja) tai itse ötököiden varalta. Tämä voi kuulostaa hullujen hommalta, mutta kun kerran on joutunut luteiden kanssa samaan sänkyyn, sitä kokemusta ei haluaisi uusia.

Majoituksissa voi säästää yöpymällä leirintäalueiden teltta- tai asuntoautopaikoilla. Lonely Planetin mukaan hinnat pyörivät 15–30 dollarissa per yö (12-23€). Me kävimme tsekkaamassa yhden tällaisen alueen ja ainakin se oli todella siisti ja siellä oli hyvät suihku- ja vessatilat. Mietimme pitkään teltan ja makuupussien ostamista, koska koko setin olisi saanut urheilutarvikekaupasta yhden motelliyön hinnalla, mutta tällä kertaa mukavuudenhalu meni säästämisen edelle.

Ensimmäinen yö motellissa

Ensimmäinen yö motellissa

 

Rahat

Yhdysvallat ei ole pienen budjetin matkakohde. Vaikka yritimme katsoa mihin rahaa laitamme, meni meillä 4 viikossa yli 8000 euroa, lennot mukaan laskettuna. Tarkemman menoerittelyn voi tsekata täältä.

Amerikka on luottokorttien maa ja lähes kaikkialla voi maksaa kortilla. Kannattaa huomioida, että visalla tai mastercardilla maksaessa voi pankki veloittaa valuuttalisän. Esimerkiksi meillä oli käytössä OP:n Visa debit/credit -kortti, jonka käyttämisestä pankki veloittaa 1,95% per osto. Kuukauden aikana maksutapahtumia kertyy nopeasti useita kymmeniä ja valuuttalisäkulut nousevat helposti satoihin euroihin.

Automaatilta käteisen nostaminen maksaa 2€ + 2,0% noston loppusummasta. Meille ylimääräistä hiustenlähtöä aiheutti pankin uusi sirullinen Visa debit/credit-kortti, jolla ei pankin lupailuista huolimatta saanut nostettua rahaa juuri mistään. Pankilta emme saaneet kyselyistä huolimatta oikein apua asiaan, joten ajelimme eri kaupunkien pankkiautomaatteja läpi kunnes löysimme 7-Eleven ketjusta Citibankin automaatin, josta saimme nostettua rahaa. Kannattaa ehdottomasti ottaa erillinen visa electron-kortti mukaan yhdistelmäkortin rinnalle, jotta näiltä ongelmilta välttyy. Aiheesta voi lukea lisää Uusi Suomi-verkkolehdestä.

Matkabudjettiin täytyy myös huomioida tippaaminen, joka on Amerikassa pakollista. Alla lista tippien määristä:

 • Ravintola: normaalisti 15–20% laskun loppusummasta. 10% tippi tarkoittaa, että palvelu oli ala-arvoista ja 25% tipatessa palvelu on ollut jo todella erinomaista.
 • Pikaruokaketjut/kahvilat (McDonalds, Starbucks): Tippaaminen on vapaaehtoista ja tiskillä voi olla ns. tippipurkki johon voi tiputtaa ylimääräiset kolikot
 • Baari: 1-2 dollaria/juoma tai 15–20% laskun loppusummasta. Huom. sama pätee myös Vegasin ilmaisiin juomiin joita tarjoillaan pelaajille. Vaikka juoma on ilmainen, täytyy tarjoilijaa tipata vähintään dollari per juoma.
 • Huonesiivooja: 2-3 dollaria/yö
 • Hotellin laukunkantaja: 1-5 dollaria/laukku, riippuu laukkujen painosta
 • Taksi: 10–15% mittarilukemasta
 • Valet-pysäköinti: 2-5 dollaria
 • Retkioppaat: 15–20% retken hinnasta

Yleistä

  • Wifi löytyy lähes kaikkialta: lähes kaikki motellit ja osa ravintolaketjuista (Mäkkäri, Taco Bell, Starbucks) tarjoavat ilmaisen wifin.
  • Tupakoimisen ja juomisen suhteen ollaan tiukempia kuin Suomessa. Tupakoida saa vain osoitetuilla paikoilla ja jos polttaa ulkona kävellessä voi saada paheksuvia katseita. Julkisilla paikoilla juominen on kielletty lähes kaikissa osavaltioissa. Kielto koskee automaattisesti myös autossa juomista sekä kuskin että matkustajien osalta. Mikäli autosta löytyy avattu kaljapullo, voi poliisi kirjoittaa tästä sakot.

 
 

Kurkkaa myös nämä

12 Responses to Amerikan Road Trip -selviytymisopas

 • Katja

  Olipa hyvä postaus, todella kattava. Autolla ajelu jenkeissä on porukalla myös hauskaa. Miten te saitte ajan autossa kulumaan, tietysti kilometrien ja upeiden maisemien viliestäessä ohi? Vakuutuksista sanoisin vielä sen verran, että jenkkilät ovat luvattu oikeustaisteluiden maa, siellähän yhtenä lempipuuhana on seurailla televisiosta vuosikausiakin kestäviä oikeusjuttuja. Olen kuullut tarinan jossa vuokra-autoon oli tullut pieni naarmu ja sen takia oltiin istuttu tosiaan siellä oikeudessa saakka. En tiedä onko sitten urbaania legendaa…

  Antoisaa ja mukavaa matkaa!

  • suuntanamaailma.com

   Kiva jos postauksesta oli hyötyä! Meidän tapauksessahan Kristian ajoi koko 5000 km ja kuulemma helposti olisi mennyt vielä toinen samanlainen 🙂 Minulle lankesi siis kartturin rooli ja tylsillä ajopätkillä kirjoittelin blogia ja suunnittelin ajoreittiä. Yritimme vältellä motareita ja ajelimme pienempiä teitä vuoristossa ja rannikolla, joten maisemat olivat useimmiten niin hienoja ettei aika päässyt käymään pitkäksi. Kaveriporukalla ajamisessa olisi varmasti ihan oma hieno fiiliksensä!

   Mekin olemme kuulleet ja lukeneet noita kauhutarinoita vuosien oikeusjutuista ja eivät ne varmaan ihan tuulesta temmattuja ole, sillä meidänkin autovakuutus sisälsi vastuuvakuutuksen miljoonaan dollariin saakka. Huh!

   -Suvi

 • Jonas Lindström

  Morjesta, hyvä postaus jälleen kerran. Paljon hyödyllistä tietoa!

  Halusin tosin kommentoida että minullakin on OP:n sirullinen VISA Debit/Credit -kortti mutta siitä ei ole tullut mitään ylimääräisiä kuluja päätteellä maksaessa. Ainoastaan käteisnostoissa näkyy kuluja ja ne ovat samat kuin teilläkin, 2€ + 2%. Missäköhän nämä kortin käyttökulut näkyisivät, jos niitä tosiaan on? Ei ainakaan yksittäisissä maksutapahtumissa. Katsoin sekä pankkitilin että luottokortin puolelta.

 • JukkSa

  Hyvin koottu yleisinfo, pari huomiota omien kokemusten perusteella:

  Kuten totesitte, niin pientä autoa säästömielessä ei kannata ottaa road tripille. Polttoaine on joka tapauksessa suomalaiselle halpaa ja iso auto tarjoaa luksusta, kun siellä autossa kuitenkin istutaan pitkiä matkoja. Meidän Ford Crown Vic kulutti keskimäärin 9,4 L/100 km.
  Olen aina saanut auton halvemmalla välittäjän kautta, kuin vuokraamon sivuilta. Välittäjillä on ilman muuta edullisemmat sopimukset, kun toimittavat isoille vuokraajille tuhansia asiakkaita. Kuten totesitte, niin silloin vakuutuksetkin ovat jo samassa paketissa.
  Ylinopeutta voi ajaa sakoitta 5 mailia tunnissa. Edellytys, että liikennekäyttäytyminen ei muuten kiinnitä poliisin huomiota. Tämän mailimäärän sanoivat minulle rekkakuskit ja olen tätä ylinopeutta ajanut lukemattomia kertoja tutkien ja poliisiautojen ohi ja ilman pysäytystä. Toisaalta, eihän turistilla pitäisi olla minnekään kiire, mutta kun kaikki käyttävät tätä, eikä haluaisi olla tasaisen liikenteen jarruna.
  Ajotyylistä sanoisin, että kaikissa osavaltioissa on rauhallinen ja toiset huomioiva ajotyyli. Poikkeuksen muodostavat isojen kaupunkien ympäristöt (Los Angeles, Chicago, New York, Atlanta, Miami, Salt Lake City ym.)
  Aiemmin luottokortilla tankatessa ei kysytty automaatilla mitään. Kortti vain sisään ja tankki täyteen. Nykyään kysytään useimmiten 5-numeroista ZIP-koodia, joka on siis postinumero. Itselläni ainakin suomalainen Amex toimi automaatilla loistavasti, kun naputin kortin omistajan kotipaikan eli Tampereen postinumeroni (33540). Joillakin asemilla täytyy siitä huolimatta käydä sisällä ja maksaa etukäteen tai jättää kortti kassalle ja käydä tankkaamassa.
  Itse en ole ikinä törmännyt mihinkään, mikä sängyssä purisi tai aiheuttaisi kutinaa ja olen yöpynyt ympäri Yhdysvaltoja yli 200 motellissa. Tasoltaan nämä ovat olleet aivan laidasta toiseen. Käyn yleensä aina katsomassa huoneen ennen majoituspäätöstä, mutta katson vain yleissiisteyden ja tarvikkeet (jääkaappi, mikro). Tässä on voinut olla paljon hyvää tuuriakin mukana, mutta sitähän aina tarvitaan.
  Luottokortteja kannattaa olla kaksi erilaista mukana. Jos toinen ei toimi, niin toisella selviää. Yhdysvalloissa käytetään kortin magneettijuovaa (ei sirua). Kannattaa siis katsoa, että se ei ole kulunut käyttökelvottomaksi. Itselläni oli nyt Visassa tämä ongelma ja maksoin lähes kaiken Amexilla. Kyllä ne ottavat maksun vastaan, paikasta riippuen, toimimattomallakin kortilla. Naputtelevat vain kortin numeron manuaalisesti järjestelmään ja maksu onnistuu.
  Terkuin JukkSa

  • suuntanamaailma.com

   Kiitokset Jukksa kattavasta kommentista! Näistä lisäyksistä on varmasti road tripiä suunnitteleville apua.

 • Henri

  Hyvä kirjoitus. Tuli itse kanssa tehtyä länsirannikon road trip viime vuoden Elokuussa. Jos kiinnostaa katsoa, niin koostevideo löytyy linkistä. Hauskaa kesää! https://www.youtube.com/watch?v=0FHY9RoajiY

 • Minna

  Kiitos tästä, tulipaa tarpeeseen tuo neljän stop merkin risteys asia. Aitä yöllä pohdin kun ekaa iltaa jenkeissä yksin ajoin. Piti oikein alkaa etsiä siitä tietoa ja täältähän sitä löytyi!

 • Teppo

  Vanha ketju, mutta uusille lukijoille sellainen pieni vinkki että ylinopeus- tai mistään muistakaan sakoista ei selviä lapulla ja tilinumerolla vaan käytännössä joutuu paikallisen oikeislaitoksen syövereihin ja siellä jonotat sitten koko päivän muitten ”rikollisten” kanssa tuomarin juttusille ja maksat sen sakon rahalla. Ei siinä sinänsä mitään kun summa on sama vaan menee koko lomapäivä siihen maksamiseen. Itsellä ei ole kokemusta, mutta tästä varoitettiin kun itse lähdettiin reissuun ja tästä kertoi ihminen jolla oli jo kokemusta asiasta.
  Toinen asia on tiemaksuihin ainakin Floridassa, Sunpass oli ehdoton joskin maksoi jonkun reilun 10€ se laite vuokra-autossa. Maksuteillä omat kaistat ja maksut meni sitten luottokortilta myöhemmin. Jos sitä ei halua käyttää niin usein peruutuspeilin takana on se laite ja sen saa pois päältä eli silloin se ei laskuta itsestään. Jos käyttää silti niitä kaistoja kun laite ei ole päällä niin paikalliset käräjät taas kutsuu ja turha toivoa mitään tilinumeroita mihin sakot voi maksaa.

 • […] Amerikan Road Trip -selviytymisopas […]

 • […] Ei välttämättä edes seuraavien tuntien aikana. Hyvä nyrkkisääntö onkin, että tankki kannattaa pitää 2/3 täytettynä lähes koko ajan, jotta ei joudu ikäviin tilanteisiin keskellä vuoristoa. Vaihtelevan maaston ja asutuksen takia […]

 • Kysymys

  Hei,miten voi mennä 8000€ kun ollaan tehty maan läpi autotrippi lennot oli jotain 1800-2800 menopaluuna ja auto sen 1100 kokoajaksi+ muut majoitukset ja paikat niin 6000 meni maksimissaan että lieneekö tuurilla menty meillä;o.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.